top of page

ΤΡΟΦΕΣ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΤΡΟΦΕΣ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα αν πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα. Η υγιεινή διατροφή βοηθά στον έλεγχο του βάρους και παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την διατήρηση της καλής υγείας.
ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
• Αφθονα φρούτα και λαχανικά
• Βιταμίνη C
• Βύσσινα, μούρα, κεράσια
• Γαλακτοκομικά προϊόντα (μέτριες ποσότητες)
• Δημητριακά ολικής άλεσης
• Κρέας – ψάρια (μικρές ποσότητες)
• Ψωμί, άλλα δημητριακά και πατάτες
• Νερό – υγρά (1 ½ λίτρα ημερησίως)
• Τροφές πλούσιες σε ίνες (φρούτα, λαχανικά, καρύδια, σπόροι)
• Τροφές πλούσιες σε κάλιο (αβοκάντο, ακατέργαστα γαλακτοκομικά προ-
ϊόντα, νερό καρύδας, σολομός, σκουός, μπανάνες, βερίκοκα)
• Χυμοί (αγγούρι, τεύτλα και καρότο)
• Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Αγκινάρα
H αγκινάρα μπορεί να ανακουφίσει από την αρθρίτιδα γιατί έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Ρίξτε 1 κουταλιά αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας (υπάρχουν στα βοτανοπωλεία) μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε τα για 15 λεπτά. Mπορείτε να πιείτε όσα φλιτζάνια εγχύματος θέλετε μέσα στη μέρα. Άλλωστε, θα επωφεληθεί παράλληλα και το συκώτι σας.
Βιταμίνη C
Η αύξηση της προσλαμβανόμενης βιταμίνης C με τις τροφές ή με συμπληρώματα διατροφής μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Συζητήστε με το γιατρό σας κατά πόσον ένα συμπλήρωμα 500 mg βιτ. C ταιριάζει στο διαιτολόγιο και την φαρμακευτική σας θεραπεία.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα. Επίσης, η πρόσληψη επιπλέον βιταμίνης C ως συμπλήρωμα διατροφής (500 έως 1500 mg/ημέρα) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
Η βιταμίνη C βοηθά στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από τους νεφρούς. Πάντως, πρέπει να χορηγείται με προσοχή, γιατί μπορεί, αν και σπάνια, να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα. Σε μεγάλεις δόσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει μαλακές κενώσεις.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Επιτρέπονται σε μέτριες ποσότητες. Συνιστώνται 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά. π.χ. ένα ποτήρι γάλα 200 ml, ένα γιαούρτι και ένα κομμάτι σκληρό τυρί 30 mg (μεγέθους σπιρτόκουτου).
Τροφές πλούσιες σε ίνες
Τροφές πλούσιες σε ίνες (φρούτα, λαχανικά, καρύδια, σπόροι) μπορεί να μειώσουν το ουρικό οξύ
Τροφές πλούσιες σε κάλιο
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως το αβοκάντο, τα ακατέργαστα γαλακτοκομικά προϊόντα, το νερό της καρύδας, ο σολομός, το σκουός, οι μπανάνες και τα βερίκοκα μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία των ενδοκυττάριων υγρών, ανακουφίζοντας από την ουρική αρθρίτιδα.
Κεράσια (Cherries)
Τα κεράσια είναι παυσίπονα !
Τα κεράσια είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τον πόνο της ουρικής αρθρίτιδας και μπορεί να μειώσουν το ουρικό οξύ. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 άτομα με ουρική αρθρίτιδα, αυτοί που κατανάλωσαν μισό φλιτζάνι κεράσια την ημέρα (10-12 κεράσια) ή εκχύλισμα κερασιών είχαν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν νέο επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας κατά 35%.
Όταν η λήψη των κερασιών συνδυάστηκε με αλλοπουρινόλη (Zyloric), ο κίνδυνος επεισοδίων ουρικής αρθρίτιδας μειώθηκε κατά 75%. Ακόμα, αυτοί που έτρωγαν ακόμα περισσότερα κεράσια, έως 3 μερίδες σε δύο ημέρες, είχαν κατά 50% μειωμένο κίνδυνο.
Πίνετε συμπυκνωμένο χυμό κερασιών
Τρώτε περίπου 20 φρέσκα κεράσια σε τακτική βάση ή πιείτε ένα ποτήρι χυμό κερασιού. Ο συμπυκνωμένος χυμός κερασιών είναι καλύτερος, γιατί περιέχει 55-60 ξινά κεράσια, χωρίς όλη την ζάχαρη.
Συνδυάστε τα κεράσια με σέλινο
Ο χυμός του σέλινου έχει παρόμοια δράση με τον χυμό των κερασιών. Μειώνει την φλεγμονή και τον σχηματισμό του ουρικού οξέος στο σώμα. Αν προσθέστε το σέλινο και τον χυμό μαύρου κερασιού στη διατροφή σας, θα απαλλαγείτε γρήγορα από την ουρική αρθρίτιδα.
Συνδυάστε χυμό κερασιών με μηλόξυδο
Προσθέτοντας ξύδι μήλου μηλίτη σε χυμό κερασιού, θα έχετε δυό θεραπείες σε μία δόση !
Λαχανικά πλούσια σε πουρίνες : Επιτρέπονται !
Τα πλούσια σε πουρίνες λαχανικά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο της ουρικής αρθρίτιδας ή της υποτροπής των επεισοδίων της ουρικής αρθρίτιδας.
Ο αρακάς επιτρέπεται !
Μπορείτε να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες πουρινών, όπως σπαράγγια, σπανάκι, μπιζέλια, κουνουπίδια ή μανιτάρια.
Και τα φασόλια και οι φακές !
Μπορείτε ακόμα να τρώτε φασόλια ή φακές, που περιέχουν μέτριες ποσότητες πουρινών, αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης.
Λεμόνι
Ο χυμός των λεμονιών είναι μια αποτελεσματική και απλή λύση για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας. Ανακατέψτε τον χυμό μισού λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό και πιέστε το. Κάντε το αυτό 3 φορές την ημέρα. Εναλλακτικά, βάλτε μισή κουταλιά της σούπας σόδα στον χυμό του λεμονιού και πιέστε το.
Η ανάμιξη του όξινου χυμού λεμονιού με την αλκαλική σόδα ισορροπεί το pH που ταιριάζει με το υγιές φυσικό pH του σώματος, γεγονός που βοηθά να αποκατασταθεί η ισορροπία σχεδόν ακαριαία.
Οδηγίες : Ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού – περίπου μισό κρασοπότηρο (60 ml) σε ένα ψηλό ποτήρι. Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και αφήστε το να φουσκώσει μέχρι να είναι εντελώς επίπεδο – περίπου 2 λεπτά. Μπορείτε επίσης να το ανακατεύετε. Προσθέστε ένα ποτήρι 240 ml νερό και πιείτε το αμέσως. Θα πρέπει η γεύση του να είναι σαν του νερού.
Μέλι
Τρώτε μέλι με μηλόξυδο
Χρησιμοποιείστε ένα μείγμα από μέλι και μηλόξυδο 2 φορές ημερησίως. Βοηθά στην ουρική αρθρίτιδα.
Μηλόξυδο, μηλίτης
Το καλύτερο «φάρμακο» για την ουρική αρθρίτιδα !
Το μηλόξυδο ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις και το στομάχι, ον πονοκέφαλο, την αρθρίτιδα, τους μυϊκούς σπασμούς και από τον πόνο της ουρικής αρθρίτιδας. Στην ουρική αρθρίτιδα μπορεί να μειώσει τον πόνο κατά 90% μέσα σε 1-2 ημέρες. Πάντα να χρησιμοποιείτε οργανικό ξύδι με την μάνα μέσα.
Που οφείλεται το ευεργετικό του αποτέλεσμα ;
Το μηλόξυδο δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον διεγείροντας τα πεπτικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου του διττανθρακικού (σόδας), τα οποία απελευθερώνονται από το πάγκρεας. Η σόδα εξουδετερώνει την όξινη σύσταση του μηλόξυδου και των οξέων του στομάχου, βοηθώντας στην εξισορρόπηση του pΗ.
Πόσο μηλόξυδο να πίνω ;
Σε πολλές επώδυνες παθήσεις 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό δυό φορές την ημέρα είναι αρκετό για να ανακουφίσει από τον πόνο.
Εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα βάλτε 1-2 κουτάλια της σούπας μηλόξυδου σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε 2-3 ποτήρια την ημέρα. Μπορείτε να πιείτε το αραιωμένο μηλόξυδο σιγά - σιγά ή, καλύτερα, μονομιάς . Εάν είναι πολύ δυνατό, βάλτε λιγότερο ξύδι στην αρχή και ύστερα, σιγά – σιγά, ανεβάστε το μέχρι την πλήρη δόση.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το μηλόξυδο στους χυμούς, π.χ. μήλου, σταφυλιών και πορτοκαλιού.
Το καλύτερο μηλόξυδο για την ουρική αρθρίτιδα είναι το ωμό οργανικό μη
φιλτραρισμένο και μη παστεριωμένο όξος μήλου (apple cider vinegar).
Τι θα πάθω αν πιώ πολύ μηλόξυδο ;
Σε μεγάλες ποσότητες το μηλόξυδο μπορεί να προκαλέσει :
• πτώση της αρτηριακής πίεσης
• μείωση του σακχάρου στο αίμα
• πονοκέφαλο
• ναυτία
• ζάλη και
• αδιαθεσία.
Εάν το μηλόξυδο σας πειράξει, μειώστε την δόση του ή χρησιμοποιείστε κάποιαν άλλη φυσική μέθοδο.
Μουστάρδα
Εχει κατευναστική δράση στα νεύρα. Βάλτε μια ποσότητα πάστας από σκόνη μουστάρδας και σιταριού στις πάσχουσες περιοχές. Αφήστε την μια ολόκληρη νύχτα και θα σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα.
Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και βοηθούν στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας. Τα πλούσια συστατικά τους υγροποιούν τους κρυστάλλους του ουρικού οξέος και έτσι βοηθούν στην απομάκρυνσή τους από το σώμα.
Ραδίκι
Το Κιχώριο είναι ένα παλιό χόρτο. Η πρώτη χρήση του έχει καταγραφεί γύρω από τον 1ο μ.Χ. αιώνα και κατά τα τελευταία 2.000 χρόνια έχει δει πολλές φαρμακευτικές εφαρμογές. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μία από αυτές.
Συνταγή – οδηγίες : Ανακατέψτε 1 ουγκιά ρίζας κιχωρίου μέσα σε 1 πίντα βραστό νερό, και πιείτε όσο θέλετε. Μπορείτε να το βάλετε και σαν κατάπλασμα στην πάσχουσα περιοχή (π.χ. δάχτυλα ποδιών, γόνατα).
Ρόδι
Ευεργετική δράση στην αρθρίτιδα φαίνεται πως έχει ο χυμός του ροδιού, όπως εκτιμούν Αμερικανοί ερευνητές. Σε κουνέλια ο χυμός του ροδιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση, εμποδίζοντας την εμφάνιση της αρθρίτιδας, και αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών.
Σέλινο
Το εκχύλισμα των σπόρων του σέλινου (Celery Seed Extract) μειώνει την συσσώρευση του ουρικού οξέος στον οργανισμό. Το σέλινο περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά, όπως φαινολικά οξέα (π.χ. καφεϊκό οξύ και φερουλικό οξύ) και φλαβονοειδή, όπως κερκετίνη, που ευθύνονται για τις ωφέλιμες δράσεις του στην αρθρίτιδα, όπως η ουρική αρθρίτιδα, αλλά και σε άλλες παθήσεις (νεφρών, ήπατος και δέρματος, λοιμώξεις του ουροποιητικού, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κ.ά.).
Σταφύλια
Τα σταφύλια είναι μια καταπληκτική θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα.
Γαλλικά φασόλια (French beans)
Η τακτική πρόσληψη χυμού από Γαλλικά φασόλια για 1 μήνα μπορεί να σας βοηθήσει στην ουρική αρθρίτιδα.
Χυμοί
Πιείτε ένα μικτό χυμό από αγγούρι, τεύτλα και καρότο. Τα λαχανικά αυτά μπορεί να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας. Ο χυμός των τεύτλων βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης και διεγείρει το ήπαρ να καθαρίσει τα χοληφόρα.
Νερό - υγρά
Η λήψη νερού – υγρών μειώνει την πιθανότητα σχηματισμού κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στους νεφρούς. Κατά γενικό κανόνα, συνιστάται να πίνετε 8 μεγάλα ποτήρια υγρών την ημέρα (1,5 λίτρο). Αν είστε καλά ενυδατωμένοι τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας δεν θα επιδεινωθούν.
Η καφεΐνη έχει ήπια διουρητική δράση, γι’ αυτό και μπορεί να προκαλέσει συχνουρία. Πάντως, μπορεί να μην συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, γιατί η πρόσληψη καφέ, αλλά όχι τεΐου, μπορεί να συνδέεται με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα από εκείνους που πίνουν τις ίδιες ποσότητες τεΐου.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα αλκαλικό μέταλλο. Μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό του ουρικού οξέος γι’ αυτό και είναι πολύ ευεργετικό στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας, ιδιαίτερα της οξείας ουρικής αρθρίτιδας.
Εάν έχετε συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου, μπορεί να είστε επιρρεπής στην εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας, γι ‘αυτό είναι μια καλή ιδέα να προσθέσετε τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο ή συμπληρώματα μαγνησίου στο διαιτολόγιό σας.
Σόδα
Η μαγειρική σόδα, αναμεμειγμένη με νερό, ανακουφίζει από την ουρική αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις σχεδόν αμέσως και μειώνει τα υψηλά επίπεδα του ουρικού οξέος. Σε μερικές περιπτώσεις το αποτέλεσμα εμφανίζεται μετά από 1-2 ημέρες.
Ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό (240 ml) και πιείτε το μονομιάς. Η μέγιστη συνιστώμενη δόση είναι 4 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως στη διάρκεια των επεισοδίων της οξείας ουρικής αρθρίτιδας. Στη συνέχεια μειώνουμε την δόση, καθώς ο πόνος υποχωρεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η σόδα, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Τα άτομα που παίρνουν αντιυπερτασικά φάρμακα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν μαγειρική σόδα.

bottom of page