top of page
Screen Shot 2021-08-26 at 10.27.14.png

Κωνσταντίνος Θ. Τέμπος
Ιατρός Ρευματολόγος, Παιδορευματολόγος,
Βοτανοθεραπευτής, Ολιστικός Ιατρός

Μετεκπαιδευθείς στην Παιδιατρική Ρευματολογία στο Νοσοκομείο Northwick Park Hospital, Middlesex, England

π. Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής και Εξωτερικού Παιδορευματολογικού Ιατρείου Νοσοκομείου "ΚΑΤ" Κηφισιάς

π. Πρόεδρος Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας 

Ιατρικός Συγγραφέας

Μέλος ομάδας Ιατρών Κοινωνικής Αλληλεγγύης

41 χρόνια κλινικής εμπειρίας στη Ρευματολογία

Παραγωγός και προσκεκλημένος ομιλητής σειράς τηλεοπτικών ιατρικών εκπομπών ("Ρευματολογία Μύθοι και Αλήθειες", "Ιατρικές Συναντήσεις"

  • Facebook
  • Instagram
Marble Surface

Καλώς ήλθατε στο Bestygeia ή, επί το Ελληνικότερον,
Για μια Καλύτερη Υγεία!

​Εχω την ευτυχία να ασκώ την Ρευματολογία εδώ και 41 ολάκερα χρόνια. Και την αγαπω, γιατί είναι μια μυστηριώδης και δύσκολη ειδικότητα, δεδομένου ότι έχει να κάνει με 200 διαφορετικά νοσήματα που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα και πολλά απ’ αυτά (48, για την ακρίβεια) είναι αυτοάνοσα.

Ημουν, όπως όλοι σχεδόν οι Ρευματολόγοι, «παραδοσιακός» γιατρός και «θεράπευα» τους ασθενείς μου με όσα ήξερα και είχα μάθει στην καριέρα μου τόσο στη διάρκεια της ειδικότητάς μου, όσο και σε ένα Εγγλέζικο Νοσοκομείο (Northwick Park Hospital, Middlesex) πριν από 30 ολάκερα χρόνια, αλλά και στη διάρκεια της Νοσοκομειακής μου καριέρας στο Νοσοκομείο «ΚΑΤ» Κηφισιάς, όπου υπηρέτησα 30 περίπου χρόνια αρχικά σαν Επιμελητής Α και αργότερα Διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής.

Όλα αυτά τα χρόνια έγινα μάρτυρας πολλών καταστάσεων που αφορούσαν τις ενέργειες, αλλά και τις παρενέργειες (όπως λέει ο...ποιητής) των αντιρευματικών φαρμάκων. Πρέπει να ξέρετε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για να καταπολεμήσουμε τα ρευματικά – μυοσκελετικά νοσήματα είναι δυνητικά επικίνδυνα και τοξικά και πρέπει ο Ρευματολόγος να ξέρει καλά κλινική φαρμακολογία για να τα χειριστεί σωστά.

Υστερα, έβλεπα κάθε τόσο ανθρώπους με διάφορα ρευματικά νοσήματα να μου λένε «πήρα το τάδε βότανο και μου περάσανε οι πόνοι. Τα φάρμακα μου είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και αναγκάστηκα να τα διακόψω». ΄Η έφαγα σέλινο και μου έπεσε η πίεση, τόσο ώστε δεν χρειάζεται να παίρνω φάρμακα».

Ετσι λοιπόν, «πονηρεύτηκα» (έστω και αργά) ότι υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν στη θέση των φαρμάκων ή να τα συμπληρώσουν. Αρχισα λοιπόν να διαβάζω και να μελετώ με πάθος τις θεραπείες που εφαρμόζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια από άλλες Χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Κορέα, κ.ά., δηλαδή βότανα, φυσικές ουσίες και συμπληρώματα διατροφής και σιγά – σιγά να τις χρησιμοποιώ στους ασθενείς μου.

Ταυτόχρονα, την τελευταία δεκαετία, κατέγραψα όλες αυτές τις φυσικές θεραπείες σε έναν τόμο 1400 σελίδων, θεραπείες κυρίως που αφορούν τις ρευματικές παθήσεις. Ετσι «ανακάλυψα» 237 φυσικές ουσίες και βότανα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως (στο 80% του πληθυσμού της Γης) εδώ και πολλά χρόνια, αλλά είναι οι περισσότερες άγνωστες στη Χώρα μας.

H μελέτη και κλινική εφαρμογή αυτή των βοτάνων και φυσικών ουσιών μου αποκάλυψε έναν θαυμαστό κόσμο που αγνοούσα όλα αυτά τα χρόνια : υπάρχουν φυσικές ουσίες που δρουν στους μηχανισμούς της «ρευματικής» φλεγμονής, ακριβώς όπως και τα παραδοσιακά φάρμακα, π.χ. στον  παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF), τις ιντερλευκίνες, το νιτρικό οξείδιο και άλλους μηχανισμούς που ευθύνονται για την παθογένεση πολλών ρευματικών νοσημάτων, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και όλα σχεδόν τα ρευματικά - μυοσκελετικά νοσήματα.

Η παρούσα ιστοσελίδα bestygeia.gr είναι η τελευταία ιστοσελίδα που κατασκεύασα (η πρώτη είναι η e-rheumatology.gr, η οποία συνεχίζει να υπάρχει στο διαδίκτυο) και θα περιλάβει όλο το συγγραφικό μου έργο όσον αφορά τα βότανα, τις φυσικές ουσίες και όλες τις πληροφορίες που αφορούν την διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.

Για να έχετε μια Καλύτερη Υγεία περιπλανηθείτε κι’ εσείς στις σελίδες του bestygeia. Πιστεύω πως θα σας βοηθήσει να δείτε την Ιατρική από άλλη οπτική γωνία – της εναλλακτικής – Ολιστικής Ιατρικής, που στην εποχή μας κερδίζει έδαφος σε βάρος της Παραδοσιακής Ιατρικής, γι’ αυτό και εγώ τα τελευταία χρόνια έγινα οπαδός της Ολιστικής Ιατρικής.

​Με αγάπη, μια ολόκληρη ζωή κοντά στον Ρευματοπαθή !

Κωνσταντίνος Τέμπος

Ιατρός Ρευματολόγος – Παιδορευματολόγος

Βοτανοθεραπευτής – Ολιστικός Ιατρός

bottom of page