top of page

ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ (BROWN RICE)

ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ (BROWN RICE)

Το καστανό ρύζι βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού, του πεπτικού και του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία θεραπεύουν πολλά νοσήματα, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία (αύξηση της LDL χοληστερόλης), το άγχος, η κατάθλιψη και οι δερματικές παθήσεις.

Τα θρεπτικά συστατικά που αφθονούν στο καστανό ρύζι βοηθούν επίσης σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και η αϋπνία. Έχει ακόμα αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οφέλη του καστανού ρυζιού στην υγεία

· Ελέγχει τον διαβήτη

· Εχει αντιοξειδωτική δραστηριότητα

· Αποτρέπει την παχυσαρκία

· Προλαμβάνει την νόσο Αλτσχάιμερ

· Μειώνει το στρες στις γυναίκες που θηλάζουν

· Βελτιώνει την πεπτική υγεία

· Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

· Ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης

· Αποτρέπει τον καρκίνο

· Ενισχύει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος

· Εχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

· Ανακουφίζει την αϋπνία

· Ενισχύει το ανοσοποιητικό

· Βελτιώνει την υγεία των οστών

​Τι είναι το καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι είναι ένας μη επεξεργασμένος και άθικτος ολόκληρος κόκκος ρυζιού παραγόμενος με την αφαίρεση του περιβλήματος του πυρήνα του ρυζιού. Οι κόκκοι του καστανού ρυζιού διατηρούν το πυκνό θρεπτικό πίτουρο και το βλαστικό στρώμα. Μασιέται ευκολότερα από το λευκό ρύζι και έχει μια γεύση καρυδιού.

Βλαστημένο καστανό ρύζι (Germinated Brown Rice)

Το βλαστημένο καστανό ρύζι, γνωστό και ως «βρώσιμο καστανό ρύζι», είναι μια άλλη δημοφιλής μορφή καστανού ρυζιού που αποδίδει στην υψηλή θρεπτική του αξία.

Το υψηλό θρεπτικό περιεχόμενο του βλαστημένου καστανού ρυζιού οφείλεται στην παρουσία γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA). Η βλαστημένη μορφή του καστανού ρυζιού μπορεί να παρασκευαστεί με εμβάπτιση και βλάστηση του καστανού ρυζιού σε νερό για μερικές ώρες.

Με τον τρόπο αυτό αποκτάται η μέγιστη ποσότητα GABA και αύξηση των πρωτεϊνών και των ευεργετικών ενζύμων στο βλαστημένο καστανό ρύζι.

Η διαδικασία της βλάστησης οδηγεί επίσης σε σημαντική αύξηση των απαραίτητων συστατικών, όπως το φερουλικό οξύ, η λυσίνη, το μαγνήσιο, το κάλιο, η βιταμίνη Ε, η νιασίνη, η βιταμίνη Β6, η θειαμίνη και οι διαιτητικές ίνες στο καστανό ρύζι. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση κατά την διάρκεια της πέψης και εμποδίζουν τους ερεθισμούς, τις φλεγμονές και τις αλλεργίες. Το βλαστημένο καστανό ρύζι μπορεί να αποθηκευτεί σε ξερή μορφή για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του χωρίς να επηρεάσει την θρεπτική του αξία.

Γιατί το καστανό ρύζι είναι καλύτερο από το λευκό ;

Το καστανό ρύζι διαφέρει από το λευκό στην ποιότητα και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που περιέχει. Η διαδικασία της άλεσης που μετατρέπει το καστανό ρύζι σε λευκό απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής του αξίας. Το καστανό ρύζι διατηρεί έτσι τον τεράστιο θησαυρό των υγιεινών συστατικών. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καφέ ρυζιού που διατίθενται στην αγορά με τη μοναδική γεύση τους, τα αρωματικά συστατικά και την αυξημένη συγκέντρωση λιπαρών οξέων.

Διατροφικά οφέλη καστανού ρυζιού

Το καστανό ρύζι είναι μια φυσική υγιεινή τροφή πλούσια σε βασικά μέταλλα, όπως το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο φωσφόρος, το ασβέστιο, το σελήνιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.

Ο πλούτος των βιταμινών περιλαμβάνει βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β3 (νιασίνη), βιταμίνη Β6, φολικό, βιταμίνη Ε (άλφα-τοκοφερόλη) και βιταμίνη Κ. Είναι πηγή πρωτεΐνης και προσθέτει μια καλή ποσότητα ινών στη διατροφή μας. Ακόμα, παρέχει ζωτικά λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την υγεία.

​ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ελέγχει τον διαβήτη

Το καστανό ρύζι είναι ευεργετικό για τους διαβητικούς και τα υπεργλυκαιμικά άτομα. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που βοηθά στη μείωση της ινσουλίνης και στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Μια συγκριτική μελέτη αποκάλυψε ότι είναι πλούσιο σε φυτικό οξύ, φυτικές ίνες και βασικές πολυφαινόλες. Είναι ένας πολύπλοκος υδατάνθρακας που βοηθάει στην βραδύτερη απελευθέρωση του σακχάρου σε σύγκριση με το άσπρο ρύζι.

Η συσχέτιση του Αμερικανικού διαβήτη συνιστά επίσης την επιλογή θρεπτικού πυκνού καφέ ρυζιού σε λευκό ρύζι για τους διαβητικούς, προκειμένου να επιτευχθεί η απαίτηση για βασικές βιταμίνες, ίνες και μέταλλα στη διατροφή τους. Η American diabetes συνιστά για τους λόγους αυτούς το καστανό ρύζι στους διαβητικούς.

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Περιέχει ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό ένζυμο που ονομάζεται δισμουτάση του υπεροξειδίου το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από βλάβη της οξείδωσης κατά την παραγωγή ενέργειας. Περιέχει ακόμα φαινόλες και φλαβονοειδή, που ισχυροποιούν την αντιοξειδωτική του δράση.

Μια συγκριτική μελέτη που αφορούσε το άσπρο και καστανό ρύζι, έδειξε ότι το καστανό ρύζι έχει μεγαλύτερη ικανότητα καθαρισμού και βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών που προκαλούνται από την οξείδωση, όπως οι στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις.

​Αποτρέπει την παχυσαρκία

Το καστανό ρύζι βοηθά στον έλεγχο του βάρους στους παχύσαρκους. Περιέχει μαγγάνιο το οποίο βοηθά στη σύνθεση σωματικών λιπών.

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καστανού ρυζιού έχει θετικές επιδράσεις σε σχέση με την μείωση του δείκτη μάζας σώματος και του λίπους. Το καστανό ρύζι επίσης ενισχύει την δραστηριότητα της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου, το οποίο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης στα παχύσαρκα άτομα.

Μια άλλη συγκριτική έρευνα κατέδειξε επίσης τις ωφέλιμες επιπτώσεις του βλαστημένου καστανού ρυζιού στην παχυσαρκία. Πολλές φορές, η αύξηση του βάρους και η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης όρεξής μας για τροφές πλούσιες σε θερμίδες. Μπορεί να μην το πιστέψετε, αλλά το καστανό ρύζι μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον εγκέφαλό σας να επιλέγει υγιεινό φαγητό !

Αυτό οφείλεται κυρίως στη γ-ορυζανόλη, μια βασική ουσία του καστανού ρυζιού που δρα ως χημικός «συνοδός» και μειώνει το στρες του ενδοπλασματικού δικτύου στον υποθάλαμο, που προκαλείται από διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Με τον τρόπο αυτό προλαβαίνεται ο διαβήτης που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Επιπροσθέτως, το καστανό ρύζι περιέχει μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών, φυτικών οξέων και ελαίου, που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.



Προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ

​Το βλαστημένο καστανό ρύζι αποτρέπει τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Alzheimer. Η δράση αυτή αποδίδεται στην αφθονία του γ-αμινοβουτυρικού οξέος. Το ψιλοκομμένο καστανό ρύζι περιέχει χρήσιμα συστατικά τα οποία βοηθούν στην αναστολή ενός επιβλαβούς ενζύμου που ονομάζεται προπυλ-ενδοπεπτιδάση, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο Alzheimer.

Είναι επίσης ευεργετικό για άλλες εγκεφαλικές διαταραχές, όπως η άνοια και η αμνησία.

Μειώνει το στρες στις γυναίκες που θηλάζουν

Το βλαστημένο καστανό ρύζι είναι ευεργετικό για την ψυχική υγεία των μητέρων που θηλάζουν.

Μια ερευνητική μελέτη σε θηλάζουσες γυναίκες έδειξε ότι το καστανό ρύζι μειώνει τις διαταραχές της διάθεσης, τα στάδια της κατάθλιψης και την κόπωση. Υποστηρίζεται επίσης ότι η κατανάλωση καστανού ρυζιού κατά τη διάρκεια της γαλουχίας ενισχύει την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στο στρες και βελτιώνει την συνολική άμυνα του οργανισμού.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Το καστανό ρύζι είναι ένα χρήσιμο βασικό συστατικό που μπορεί να προστεθεί στην καθημερινή διατροφή για την διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Τα ινίδια που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και σας κρατούν χορτάτους. Μια συγκριτική μελέτη που διερεύνησε τις επιδράσεις του λευκού και του καστανού ρυζιού στη διάρκεια της γαστρικής πέψης κατέδειξε ότι η στρώση του πίτουρου στο καστανό ρύζι εμποδίζει την απορρόφηση των οξέων και της υγρασίας, με αποτέλεσμα την καλύτερη διατήρηση της υφής του ρυζιού.

Οι περιεχόμενες ίνες προσφέρουν επίσης ανακούφιση από άλλες παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα και η κολίτιδα.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε σελήνιο το οποίο είναι ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι, μειώνουν την απόφραξη των αρτηριών λόγω της συσσώρευσης αθηρωματικών πλακών και επομένως τον κίνδυνο καρδιακών διαταραχών όπως η υπέρταση και οι αγγειακές παθήσεις.

Η δράση αυτή οφείλεται στο ότι το περίβλημα των κόκκων του καστανού ρυζιού περιέχει ένα συστατικό που δρα ενάντια στην αγγειοτασίνη II, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της υπέρτασης και της αρτηριοσκλήρυνσης.

Ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερόλης

Το καστανό ρύζι διατηρεί τα επίπεδα της χοληστερόλης σε φυσιολογικό ύψος λόγω της παρουσίας φυσικών ελαίων.

Το καστανό ρύζι δεν έχει μόνο ίνες, αλλά και πίτουρο, που θεωρείται ότι μειώνει την LDL ή αλλιώς την κακή χοληστερόλη.

Μια ερευνητική μελέτη αποκάλυψε ότι διαθέτει υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες, ρυθμίζοντας έτσι τον καταβολισμό της χοληστερόλης. Περιέχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στο μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης.

Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση καστανού ρυζιού βελτιώνει σημαντικά τις συγκεντρώσεις της HDL χοληστερόλης στον ορό και στα άτομα με χρόνια κατάχρηση αιθανόλης. Επίσης, έδειξε ότι το εκχύλισμα του καστανού ρυζιού βοηθά στην πρόληψη της αύξησης των τριγλυκεριδίων του ήπατος συνεπεία της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ λόγω της παρουσίας γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος.

ΠΡΟΣΟΧΗ :
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συνιστά το μισό περιεχόμενο του πιάτου μας να αποτελείται από δημητριακά ολικής άλεσης, περιλαμβανομένου του καστανού ρυζιού, διότι μειώνει την χοληστερόλη.

​Μειώνει την αρτηριακή πίεση

​Οι έρευνες έχουν επίσης εστιάσει το ενδιαφέρον και στην επίδραση των φυτικών ινών στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν, αλλά οι επιστήμονες προτείνουν να προτιμάμε το καστανό ρύζι, καθώς αυτό μπορεί να ρυθμίσει την πίεση.

Αποτρέπει τον καρκίνο

Το καστανό ρύζι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού και της λευχαιμίας. Η ευεργετική αυτή δράση μπορεί να αποδοθεί στην παρουσία ισχυρών αντιοξειδωτικών και της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες.

Οι ίνες που περιέχονται στο καστανό ρύζι έχουν την ικανότητα να συνδέονται με βλαβερές τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Έτσι, εμποδίζουν τις τοξίνες να προσκολληθούν στα τοιχώματα του παχέος εντέρου και βοηθούν στην απομάκρυνσή τους από το σώμα.

Μια μελέτη επιβεβαίωσε ότι το πίτουρο περιέχει απαραίτητες φαινόλες, όπως η τρικίνη, το φερουλικό οξύ και το καφεϊκό οξύ που υπάρχουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα στο άσπρο ρύζι. Τα φαινολικά αυτά συστατικά αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου και του μαστού.

Μια άλλη μελέτη έδειξε την διεγερτική δράση του βλαστημένου καστανού ρυζιού στην απόπτωση και τις ανασταλτικές του δράσεις στην παραγωγή των λευχαιμικών κυττάρων.

Προλαβαίνει την ανάπτυξη των χολολίθων

Η τακτική κατανάλωση καστανού ρυζιού μπορεί επίσης να εμποδίσει και την εμφάνιση πέτρας στη χολή, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.

Ενισχύει την λειτουργία του νευρικού συστήματος

Το καστανό ρύζι είναι ευεργετικό για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού στον εγκέφαλο λόγω της παρουσίας βιταμίνης Β και βασικών μετάλλων, όπως το μαγγάνιο και το μαγνήσιο. Τα βασικά αυτά μέταλλα εξισορροπούν την δραστηριότητα του ασβεστίου στο σώμα και βοηθούν στη ρύθμιση των νεύρων και του μυϊκού τόνου.

Το καστανό ρύζι αποτρέπει επίσης την ξαφνική αύξηση του ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα και την ενεργοποίηση των νεύρων, γεγονός που βοηθά στην διατήρηση των νεύρων και των μυών, χαλαρώνει και εμποδίζει την υπερβολική συστολή τους.

Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στο καστανό ρύζι διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών του εγκεφάλου που προκαλούνται λόγω οξειδωτικής βλάβης.

Ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι αρκεί για να καλύψει το 80% της καθημερινής πρόσληψης σε μαγνήσιο που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, ημικρανίες, μυϊκούς σπασμούς, κ.λ.π.

Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

Το βλαστημένο καστανό ρύζι έχει αντι-καταθλιπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση των διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος.

Μια ερευνητική μελέτη έδειξε ότι περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, όπως γλουταμίνη, γλυκερίνη και GABA.

Οι ανασταλτικοί αυτοί νευροδιαβιβαστές διευκολύνουν την επαναφορά των μηνυμάτων που σχετίζονται με την άγχος, την κατάθλιψη και το στρες στον εγκέφαλο, προσφέροντας ευεξία και χαλάρωση.

Προλαβαίνει το παιδικό άσθμα

Στις Δυτικές χώρες, η συχνότητα του άσθματος στα παιδιά είναι αυξημένη, πιθανώς λόγω ριζικής αλλαγής της διατροφής τους. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτικότερη κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως και ψαριών μπορεί, σε μεγάλο ποσοστό, να εμποδίσει την εμφάνιση του άσθματος.

​Μειώνει την αϋπνία

Το καστανό ρύζι είναι χρήσιμο στην θεραπεία της αϋπνίας, καθώς είναι φυσική πηγή της ορμόνης μελατονίνης του ύπνου. Αυξάνει την ποιότητα του ύπνου χαλαρώνοντας τα νεύρα και αυξάνοντας τον κύκλο του ύπνου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το καστανό ρύζι είναι γεμάτο με σημαντικές ποσότητες βιταμινών, ανόργανων συστατικών και βασικών φαινολικών ουσιών που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Τρέφει το σώμα, επιταχύνει την επούλωση και ενισχύει την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Βελτιώνει την υγεία των οστών

Το καστανό ρύζι συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο το οποίο, μαζί με το ασβέστιο, παρέχει στα οστά την φυσική τους δομή, εμποδίζει την απομετάλλωσή τους και είναι ευεργετικό στην αρθρίτιδα και την οστεοπόρωση. Τέλος, είναι πλούσιο σε σελήνιο το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αρθρίτιδας.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Το ρύζι είναι βασικό φαγητό σε ολόκληρο τον κόσμο. Το καστανό ρύζι είναι διαθέσιμο σε πολλές μορφές, όπως μακρόστενοι κόκκοι που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για σαλάτες ή πιλάφια, και κοντοί κόκκοι που έχουν μια μαλακή και κολλώδη υφή τέλεια για molds ή πουτίγκες.

Γλυκό καστανό ρύζι μπορεί να σαν επιδόρπιο. Το σιρόπι καστανού ρυζιού θεωρείται ως γλυκαντικό, λόγω της παρουσίας θρεπτικών συστατικών. Δίνει μια γλυκιά, καρυδένια και βουτυρώδη γεύση στα ψητά και τα ζεστά ροφήματα.

Πώς να επιλέξετε και να αποθηκεύσετε το καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι περιέχει απαραίτητα φυσικά έλαια τα οποία μπορεί να αδρανοποιηθούν, εάν το ρύζι αποθηκευθεί για πολύν καιρό. Γι’ αυτό και καλό είναι να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης των συσκευασμένων ρυζιών για να εξασφαλίσετε την φρεσκάδα τους.

Το ακατέργαστο καστανό ρύζι μπορεί να αποθηκευτεί για έως και 6 μήνες σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του. Για να παρατείνει την διάρκεια ζωής του, μπορεί να ψυχθεί.

Το μαγειρεμένο καστανό ρύζι πρέπει να φυλάσσεται με προσοχή. Εάν δεν αποθηκευθεί σωστά, μπορεί να αναπτυχθούν βακτηρίδια που ονομάζονται Bacillus cereus και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση ανεξάρτητα εάν το ρύζι ξαναζεσταθεί.

Το μαγειρεμένο καστανό ρύζι δεν πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου ούτε να ζεσταίνεται περισσότερο από μία φορά.

Πως να μαγειρέψετε καστανό ρύζι;

Το καστανό ρύζι απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος και περισσότερο νερό λόγω του εξωτερικού ινώδους περιβλήματος. Για ένα φλιτζάνι ρύζι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 ½ έως 3 φλιτζάνια νερό. Μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο του μαγειρέματος εάν έχετε μουλιάσει το ρύζι πριν το μαγειρέψετε. Το μουλιασμένο καστανό ρύζι χρειάζεται περίπου 35-40 λεπτά για να ετοιμαστεί για μαγείρεμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το καστανό ρύζι είναι γενικά υποαλλεργικό και δεν περιέχει σημαντικές ποσότητες πουρινών ή οξαλικών.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ποια είναι τα οφέλη του καστανού ρυζιού στον άνθρωπο ;

Το καστανό ρύζι είναι ένα ρύζι ολικής άλεσης γεμάτο με υγιεινά συστατικά, τα οποία ωφελούν πολλά όργανα, όπως η καρδιά, το γαστρεντερικό, ο εγκέφαλος, τα οστά, οι μύες, η χοληστερόλη και η πίεση του αίματος.

Θεραπεύει τις δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, βελτιώνει το δέρμα και αποκαθιστά την απώλεια μαλλιών.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στην παρουσία φερουλικού οξέος, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος.

Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο στη διάρκεια της προετοιμασίας για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Τονώνει το σώμα και το μυαλό και καταπολεμά την γενική αδυναμία και τις ελλείψεις στο σώμα.

Συνιστάται σε ασθενείς που πάσχουν από λοιμώξεις candida και θεραπεύει το εξασθενημένο πεπτικό σύστημα

Γιατί να προτιμήσετε το καστανό ρύζι ;

Το καστανό ρύζι παράγεται αφαιρώντας μόνο το περίβλημα ή καλύτερα τον εξωτερικό φλοιό του, χρησιμοποιώντας γουδί ή ειδικά γάντια. Μπορεί να έχει χρώμα καστανό, κοκκινωπό ή μωβ.

Ανάλογα με τη διαδικασία επεξεργασίας του, το εσωτερικό του διατηρείται σχεδόν ανέπαφο, κρατώντας έτσι τις θρεπτικές του ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο και σελήνιο. Επίσης περιέχει σημαντικά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως οι λιγνάνες και οι φαινόλες

Είναι τελικά το καστανό ρύζι καλύτερο από το άσπρο;

Πολλά από τα οφέλη του καστανού ρυζιού προέρχονται από τις ίνες και το τμήμα του που μένει άθικτο, ενώ το άσπρο ρύζι είναι προϊόν αρκετής επεξεργασίας που καταστρέφει σχεδόν όλα τα υγιεινά του συστατικά : το 67% της βιταμίνης Β3, το 80% της βιταμίνης Β1, το 90% της βιταμίνης Β6, το 50% του φωσφόρου και του μαγνησίου και το 60% του σιδήρου.

Ακόμα, σχεδόν όλες οι φυτικές ίνες και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα χάνονται κατά την επεξεργασία. Επομένως, την επόμενη φορά που θα επιλέξετε ανάμεσα σε άσπρο και καστανό ρύζι, επιλέξτε το δεύτερο. Είναι το ίδιο νόστιμο, αλλά περισσότερο υγιεινό !

ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ (BROWN RICE)

Ποια είναι τα οφέλη του καστανού ρυζιού ;

bottom of page