top of page

Χρήση των βοτάνων

Screen Shot 2021-08-24 at 09.06.28.png

Πόσο συχνά χρησιμοποιούνται τα βότανα



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 80% των ανθρώπων παγκοσμίως χρησιμοποιούν φυτικά φάρμακα για κάποια πάθηση.

Στη Γερμανία κυκλοφορούν περίπου 600-700 φυτικά φάρμακα και συνταγογραφούνται από το 70% περίπου των Γερμανών ιατρών.

Σχεδόν το 1/3 των Αμερικανών χρησιμοποιούν βότανα.

Μία μελέτη στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των ατόμων που παίρνουν φυτικά φάρμακα (τα περισσότερα από τα οποία ήταν καλά μορφωμένα και είχαν υψηλότερο από το μέσο εισόδημα) ήταν απρόθυμα να ενημερώσουν τους γιατρούς τους ότι χρησιμοποίησαν συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (CAM).

Πόσοι χρησιμοποιούν σήμερα βότανα για θεραπευτικούς λόγους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι το 80% του πληθυσμού ορισμένων χωρών της Ασίας και της Αφρικής χρησιμοποιεί σήμερα φυτικά φάρμακα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη [18].

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούν τα βότανα ;

Ένας από τους λόγους που οι κάτοικοι της γης χρησιμοποιούν βότανα είναι ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι ακριβά για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης, το μισό από το οποίο ζούσε το έτος 2002 με λιγότερο από 2 δολάρια ημερησίως [19].

Ποιοι χρησιμοποιούν συχνότερα βότανα

Η χρήση βοτανικών φαρμάκων είναι πιο διαδεδομένη σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, το άσθμα και η νεφρική δυσλειτουργία τελικού σταδίου [29, 30, 31].

Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την χρήση των βοτάνων

Πολλοί παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, η εκπαίδευση και η κοινωνική τάξη σχετίζονται με την επικράτηση της χρήσης των βοτανικών φαρμάκων [32].



Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2004 από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (National Center for Complementary and Integrative Health) σε ενήλικες που ζούσαν το 2002 στις ΗΠΑ έδειξε ότι η θεραπεία με βότανα ή η χρήση φυσικών προϊόντων εκτός από βιταμίνες και ανόργανα άλατα ήταν η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη CAM θεραπεία (18,9%) [33, 34]

Χρήση των βοτάνων στην Ευρώπη

Τα φυτικά φάρμακα είναι πολύ κοινά στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, τα φυτικά φάρμακα διακινούνται από τους φαρμακοποιούς (π.χ. Apotheke). Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα πωλούνται παράλληλα με βασικά έλαια, φυτικά εκχυλίσματα ή τσάι βοτάνων.

Χρήση των βοτάνων στην Ινδία

Στην Ινδία η βοτανική θεραπεία είναι τόσο δημοφιλής ώστε η κυβέρνηση της Ινδίας δημιούργησε ένα ξεχωριστό τμήμα - AYUSH - κάτω από το Υπουργείο Υγείας και Οικογένειας Welfare. Το Εθνικό Συμβούλιο για τα Φαρμακευτικά Φυτά ιδρύθηκε επίσης το 2000 από την Ινδική κυβέρνηση προκειμένου να ασχοληθεί με το βοτανοθεραπευτικό σύστημα [36].

ΤΑ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ στις ΗΠΑ

Echinacea (Echinacea purpurea and related species)

St. John's wort (Hypericum perforatum)

Ginkgo (Ginkgo biloba)

Garlic (Allium sativum)

Saw palmetto (Serenoa repens)

Ginseng (Panax ginseng or Asian ginseng) and Panax quinquefolius or American ginseng)

Goldenseal (Hydrastis canadensis)

Valerian (Valeriana officinalis)

Chamomile (Matricaria recutita)

Feverfew (Tanacetum parthenium)

Ginger (Zingiber officinale)

Evening primrose (Oenothera biennis)

Milk thistle (Silybum marianum)

bottom of page