top of page

Τι είναι η Βοτανική Ιατρική

Screen Shot 2021-08-24 at 09.06.28.png

Η φυτική ιατρική, που ονομάζεται επίσης βοτανική ιατρική ή Φυτο-ιατρική, αναφέρεται στη χρήση φυτικών σπόρων, καρπών, ριζών, φύλλων, φλοιού ή λουλουδιών για ιατρικούς σκοπούς.

Η βοτανοθεραπεία έχει μια μακρά παράδοση χρήσης εκτός των συμβατικών φαρμάκων. Γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, καθώς οι βελτιώσεις στην ανάλυση και τον ποιοτικό έλεγχο, μαζί με τις προόδους στην κλινική έρευνα, δείχνουν την αξία της στη θεραπεία και πρόληψη των διαφόρων ασθενειών.

Τι είναι η Φυτοθεραπεία

Η φυτοθεραπεία είναι η σκοπούμενη ιατρική χρήση φυτών και φυτικών εκχυλισμάτων για θεραπευτικούς σκοπούς.

Μια πιθανή διαφοροποίηση με την βοτανοθεραπεία είναι ότι η φυτοθεραπεία μπορεί να απαιτεί τα συστατικά στο φυτικό εκχύλισμα να τυποποιούνται με προσκόλληση σε ένα ελάχιστο περιεχόμενο μιας ή περισσοτέρων δραστικών ενώσεων στο θεραπευτικό προϊόν.

Η Φυτοθεραπεία ανήκει στις εναλλακτικές θεραπείες ;

Η φυτοθεραπεία διακρίνεται από την ομοιοπαθητική και την ανθρωποσοφική ιατρική και αποφεύγει την ανάμειξη φυτών και συνθετικών βιοδραστικών ουσιών. Η φυτοθεραπεία θεωρείται από ορισμένους ως παραδοσιακή ιατρική.

Τι είναι η Βοτανολογία ;

Η βοτανολογία (Φυτοθεραπεία) είναι η μελέτη της βοτανικής και η χρήση φυτών που προορίζονται για ιατρικούς σκοπούς ή για την συμπλήρωση της διατροφής.

Τι είναι η Φυτοϊατρική

Ο όρος «Φυτοϊατρική» προέρχεται από την Γερμανική Φυτοθεραπευτική Εταιρεία (Verbandes Deutscher Pflanzenärzte; 1928-1939), υπό την ηγεσία του Otto Appel, γνωστού ως Οργανωτή της Γερμανικής Φυτοπροστασίας, ο οποίος καθόρισε αρχικά την ορολογία της Φυτοϊατρικής ή της Φυτικής Ιατρικής.

Η Φυτοϊατρική εμπεριέχει όλες τις βασικές και εφαρμοσμένες βιολογικές και γεωπονικές επιστήμες που περιλαμβάνουν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα για την μελέτη της ταξινόμησης, βιολογίας και οικολογίας των φυτών και την χρήση μεθόδων, μέσων και εργαλείων αναγκαίων για τηn διάγνωση, αποτροπή, θεραπεία, διάδοση ή προστασία από ασθένειες και εχθρούς και γενικά την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους.

Ποιοι ασκούν την Βοτανική Ιατρική (Herbal Medicine)

Οι βοτανολόγοι, οι χειροπράκτες, οι φυσιοπαθητικοί, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί και οι επαγγελματίες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.

Οι φυσιοπαθητικοί γιατροί πιστεύουν ότι ο οργανισμός προσπαθεί συνεχώς να ισορροπήσει και ότι οι φυσικές θεραπείες μπορούν να στηρίξουν αυτή την διαδικασία.

Εκπαιδεύονται επί 4 χρόνια σε μεταπτυχιακά ιδρύματα που συνδυάζουν μαθήματα συμβατικής ιατρικής επιστήμης (όπως παθολογία, μικροβιολογία, φαρμακολογία και χειρουργική) με κλινική εκπαίδευση στη βοτανοθεραπεία, ομοιοπαθητική, διατροφή και συμβουλευτική για τον τρόπο ζωής.

Τι λέει η σύγχρονη Ιατρική για την Βοτανοθεραπεία

Η σύγχρονη ιατρική θεωρεί την βοτανοθεραπεία ως μορφή εναλλακτικής ιατρικής και ψευδο-επιστήμης, δεδομένου ότι η βοτανοθεραπεία δεν βασίζεται σε αυστηρά στοιχεία που συλλέγονται με επιστημονικές μεθόδους [1].

Η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιεί πολλές ενώσεις που προέρχονται από φυτά για την παρασκευή διαφόρων φαρμάκων με βάση αποδεικτικά στοιχεία (μελέτες σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους). Αντίθετα, η Φυτοθεραπεία βασίζεται σε μερικές μόνο υψηλής ποιότητας κλινικές μελέτες και πρότυπα καθαρότητας ή δοσολογίας.

bottom of page