top of page

ΜΑΥΡΑ ΚΑΡΟΤΑ

ΜΑΥΡΑ ΚΑΡΟΤΑ

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ, ούτε έχουν φάει, μαύρα καρότα, αλλά αυτή η ποικιλία καρότων είναι αρκετά κοινή σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως οι Ασιατικές χώρες και είναι ένα υγιεινό συμπλήρωμα σε οποιαδήποτε δίαιτα.

Τι είναι τα μαύρα καρότα;

Τα μαύρα καρότα είναι μια χρωματική ποικιλία των γνωστών καρότων, επιστημονικά γνωστή ως Daucus carota subsp. sativus, και βρίσκεται συνήθως στην Κίνα και την Ινδία.

Τα καρότα μπορεί παραδοσιακά να έχουν πορτοκαλί χρώμα στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά τα καρότα μπορούν να έρθουν σε πολλά χρώματα, όπως κόκκινο, μοβ, λευκό, κίτρινο και μαύρο.Η μεταβολή του χρώματος οφείλεται κυρίως στη συγκέντρωση των ενώσεων που απαντώνται στους διάφορους τύπους των καρότων. Το σκούρο χρώμα των μοβ και μαύρων ποικιλιών δείχνει την ύπαρξη ανθοκυανινών σε υψηλές συγκεντρώσεις [1], ενώ τα πορτοκαλί και κίτρινα καρότα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες β-καροτένιου και άλλων δραστικών συστατικών.Τα μαύρα καρότα έχουν μια μοναδική γεύση, σαφώς διαφορετική από τα λευκά ή πορτοκαλιά καρότα. Είναι γλυκά και έχουν μια λεπτή πικάντικη επίγευση. Παρόλο που είναι μαύρα στο εξωτερικό, πολλά από αυτά είναι πιο ανοικτά στο χρώμα στο κέντρο.

Τα μαύρα καρότα καλλιεργούνται συνήθως στην Ανατολή, αλλά μπορείτε να τα βρείτε και σε ειδικά καταστήματα διατροφής. Το εκχύλισμα μαύρου καρότου χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για τις ιδιότητές του στην υγεία.

ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΚΑΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

«Θεραπεύουν» την ρευματοειδή αρθρίτιδα

Μερικά από τα ενεργά συστατικά στα μαύρα καρότα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες [3], καθώς και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην επιβράδυνση των χρόνιων παθήσεων και του οξειδωτικού στρες, όπως αυτό που προκαλεί την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Καταπολεμούν τον καρκίνο

Οι ανθοκυανίνες, που υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στα μαύρα καρότα [2], καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά γενικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και εξουδετερώνουν την δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

Βελτιώνουν την πέψη

Τα καρότα είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, πράγμα που είναι απαραίτητο για ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Οι ίνες τονώνουν τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και βελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το έντερο. Επιπλέον, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη ρύθμιση της απελευθέρωσης ινσουλίνης και γλυκόζης στο σώμα, γεγονός ωφέλιμο για τους διαβητικούς.

Προστατεύουν από νευρολογικά νοσήματα

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα μαύρα καρότα μειώνουν την εναπόθεση πλάκας β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νευρική συμφόρηση [5] και νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος του Parkinson.

Βελτιώνουν και προστατεύουν την όραση

Η β-καροτίνη που αφθονεί στα μαύρα καρότα προστατεύει την όρασή σας !Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχρής κηλίδας και επιβραδύνει την ανάπτυξη του καταρράκτη.

Πως χρησιμοποιούνται τα μαύρα καρότα ;

Τα μαύρα καρότα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, ίδιους μ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται τα κανονικά καρότα. από τους ίδιους τρόπους με ένα κανονικό καρότο. Μπορείτε να τα φάτε φρέσκα, ωμά όπως είναι, να τα μαγειρέψετε στον ατμό ή να τα προσθέσετε στις σούπες, τις σάλτσες και τις σαλάτες.Το εκχύλισμα του μαύρου καρότου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον φυσικό χρωματισμό των τροφίμων. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τους ανθρώπους που θέλουν να αποφεύγουν τις συνθετικές χρωστικές στα τρόφιμα που καταναλώνουν.

Παρενέργειες μαύρου καρότου

Τα μαύρα καρότα, παρ’ όλα τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία, μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό, αλλεργικές αντιδράσεις, μετεωρισμό (φούσκωμα της κοιλιάς) και προβλήματα στην πίεση του αίματος.

Οι περισσότερες από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες δημιουργούνται όταν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες λαχανικών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, κάλιο και βήτα-καροτένιο (που αφθονούν στα μαύρα καρότα).

Η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής σε μεγάλες ποσότητες, έτσι κι’ αλλιώς, μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα για την υγεία του γαστρεντερικού σας συστήματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα μαύρα καρότα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Παίρνουν το χρώμα τους από τις άφθονες ανθοκυανίνες που περιέχουν, που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και προστατεύουν από διάφορα νοσήματα, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος και ενισχύουν την γνωστική λειτουργία, μειώνουν την φλεγμονή και βελτιώνουν την πέψη.

Δοκιμάστε τα, έτσι για αλλαγή !

ΤΡΟΦΕΣ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

bottom of page