top of page

ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: Θεραπεία με διατροφή!

ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: Θεραπεία με διατροφή!

AIP ( AUTOIMMUNE PROTOCOL – ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ)

Είναι μια διατροφή με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, και επιτρέπεται το ψάρι και το κρέας. Απαγορεύονται όμως : αυγά, δημητριακά, γαλακτοκομικά, όσπρια, ζάχαρη και τα υποκατάστατά της, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ραφιναρισμένα έλαια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αλκοόλ, κάποια μπαχαρικά, τα λαχανικά της οικογένειας των σολανοειδών, αλλά και τα ψευτοδημητριακά (φαγόπυρο, κινόα, αμάρανθος) .

ΩΜΗ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ (VEGAN)

Όι vegans κάνουν την διατροφή αυτή με βάση την πεποίθηση πως η σφαγή των ζώων είναι... φόνος ! Πάνω σ΄ αυτήν την αντίληψη έχουν στήσει μια αντιεπιστημονική φιλολογία η οποία ενοχοποιεί την ζωική πρωτεϊνη ως αιτία όλων των ασθενειών !

Η διατροφή αυτή είναι μειονεκτική και επικίνδυνη για τον άνθρωπο που θα την κάνει μακροχρόνια, γιατί στερεί τον οργανισμό από απαραίτητα συστατικά, όπως βιταμίνη Β12, σίδηρο, κ.ά.

Το AIP, από την άλλη, είναι μια ολοκληρωμένη διατροφή, στην οποία όμως δεν γίνεται λόγος για τα ωμά, δεν διευκρινίζεται η ποσότητα του κρέατος που συνιστάται, ενώ απαγορεύονται το ρύζι και τα ψευτοδημητριακά, τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη και επιτρέπονται στην χορτοφαγική διατροφή .

ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γενικά, τα φρέσκα, ωμά λαχανικά είναι που μας ωφελούν, και όχι τα μαγειρεμένα. Όταν το φαγητό θερμαίνεται πάνω από τους 100ο κελσίου τότε καταστρέφονται συν τοις άλλοις και τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την διαδικασία της πέψης. Εκτός αυτού, τα ωμά λαχανικά βοηθούν στην αλκαλοποίηση και αποτοξίνωση του οργανισμού.

Όταν λοιπόν θέλετε γρήγορα αποτελέσματα, τότε πρέπει να αποκλείσετε όλα τα μαγειρεμένα φαγητά από την διατροφή σας. Καθώς το έντερό σας θεραπεύεται, μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε και λίγα μαγειρεμένα φαγητά, συνοδευόμενα όμως πάντοτε από ωμά. Μπορείτε επίσης να επανεισάγετε δοκιμαστικά κάποια αποκλεισμένα τρόφιμα (εκτός από την γλουτένη), για να δείτε αν μπορείτε να τα αφομοιώσετε. Αν η νόσος σας χειροτερέψει, τότε τα αποκλείετε και πάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συστάσεις

— Η διατροφή βοηθά στην υγεία όταν είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε λιπαρά. Λιπαρά = πόνος και φλεγμονή!

— Μασάτε καλά το φαγητό σας. Το στομάχι του ανθρώπου δεν έχει δόντια...

— Τα γεύματά σας πρέπει να είναι μέτρια σε ποσότητα και εύπεπτα — Το τελευταίο σας γεύμα καλό είναι να το τρώτε μέχρι τις 7-8 το απόγευμα. Αν θελήσετε να τσιμπήσετε κάτι, μπορείτε να φάτε για βράδυ κάτι που χωνεύεται εύκολα, όπως π.χ. ένα φρούτο.

— Τέλος, δεν πρέπει να κοιμόσαστε πριν περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες από την ώρα που φάγατε.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρόφιμα που ωφελούν πολλά (αν όχι όλα) αυτοάνοσα νοσήματα

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά (τουρσί) περιέχουν βακτήρια πολύ ωφέλιμα για την χλωρίδα του εντέρου και παρασκευάζονται με λαχανικά (όχι πράσινα - φυλλώδη), όπως το λάχανο. Τα προβιοτικά τα αφήνουμε συμπιεσμένα σε κλειστό βάζο, γεμάτο με νερό και λίγο αλάτι, για μια εβδομάδα, σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Προσοχή σε όσους παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (DMARDS, βιολογικούς παράγοντες, κ.λ.π.) ή πάσχουν από καντιντίαση, γιατί το τουρσί πολλαπλασιάζει τον μύκητα κάντιτα (candida albicans). Αντί για τουρσί, μπορείτε να αγοράσετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής.

Ωμά, φρέσκα λαχανικά

Πράσινα φυλλώδη (η καλύτερη τροφή) : μαρούλια, ρόκα, σαλάτες, λαχανίδες, σπανάκι, μαϊντανός, άνιθος, φύκια, σκόρδο, αγγούρι, σέλερι, σέλινο, κρεμμύδια, πράσσο, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθια, κολοκύθα, καρότα, αγγινάρες, αρακάς (θέλουν βράσιμο), μανιτάρια (εκτός αν πάσχετε από καντιντίαση) .

Φρούτα

Μήλα, λεμόνια, σταφύλια, κεράσια, φράουλες, βατόμουρα, μούρα, σμέουρα, αχλάδια, παπάγια, μάνγκο, μπανάνες, καρύδες, ανανάς, πεπόνι, καρπούζι, σύκα (τα πολύ γλυκά φρούτα γενικά δεν ωφελούν).​​​​​​​​​​​

Χουρμάδες

Τα φοινίκια, όπως αλλιώς λέγονται, είναι πολύ θρεπτικά και γλυκά. Χρησιμεύουν ως γλυκαντικό σε διάφορες συνταγές .

Ψευτοδημητριακά

Φαγόπυρο (το κάνουμε φύτρο και το αποξηραίνουμε στον φούρνο στους 60ο για μερικές ώρες).

Κινόα (αντικαθιστά τα ζυμαρικά και θέλει λίγο βράσιμο, εκτός αν γίνει και αυτή φύτρο).

Αμάρανθος

Όλα αυτά περιέχουν σαπωνίνες, οι οποίες μερικοί λένε πως βλάπτουν, ενώ άλλοι, όχι.

Γλυκοπατάτες

Τις βράζουμε ελαφρά και συνοδεύουμε με αυτές τα λαχανικά μας, για να χορταίνουμε.

Λιναρόσπορος

Είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Καστανό ρύζι

Ανήκει στα δημητριακά, τα οποία γενικώς βλάπτουν, οπότε θέλει προσοχή.

Μηλόξυδο

Πολύ καλό για την ουρική αρθρίτιδα και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Αλάτι

Με το σταγονόμετρο. (Το κέλτικο θεωρείται το καλύτερο)

Ταχίνι

Με μέτρο.

Ξηροί καρποί

Όρισμένοι απ΄ αυτούς επιτρέπονται, αλλά με το σταγονόμετρο. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ουσιών ωφέλιμων για την αρθρίτιδα.

Ψάρια, κρέας, αυγά

Χειροτερεύουν την αρθρίτιδα, πρέπει όμως να τρώτε μερικά λιπαρά ψάρια, π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, κ.ά. γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12 και ω-3 λιπαρά οξέα. Τα κόκκαλα της σαρδέλας επίσης κάνουν πολύ καλό στις αρθρώσεις.



Ένα ή δύο γεύματα με ψάρια την εβδομάδα είναι αρκετά. Μπορείτε επίσης να τρώτε, που και που, λίγο ζουμί από βρασμένα κόκαλα ή αν δεν έχετε, κοτόσουπα, επειδή βοηθά πολύ τα τοιχώματα του εντέρου .

Άν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον στα κόκκαλα και λίγα τσόφλια αυγών, η εσωτερική μεμβράνη των οποίων περιέχει ουσίες που βοηθούν τις αρθρώσεις. Μπορείτε τέλος να τρώτε 1 φορά τον μήνα κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας.

​​​​​​​​​​​Αλλα

— Μαύρο πιπέρι — Ελιές

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Κόκκινο κρέας

Όσο πιο λιπαρό είναι, τόσο το χειρότερο. Το κρέας γενικά δεν είναι απαραίτητο και, εάν προέρχεται από το εμπόριο, μπορεί να περιέχει και αντιβιοτικά.

Ψάρια

Τα ψάρια, και μάλιστα τα μικρότερα, είναι τα καλύτερα. Τα μεγάλα είναι βεβαρυμένα με βαριά μέταλλα. Λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα)

Είναι σαφώς προτιμότερο από το κόκκινο.

Δημητριακά με γλουτένη

Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη κ.ο.κ.

Γάλα και παράγωγά του

Ειδικά τα τυριά (ασβέστιο παίρνουμε από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά).

Λαχανικά της οικογένειας των σολανοειδών

Ντομάτες, πατάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.

Όσπρια

Γενικά βλάπτουν πάρα πολύ, ίσως διότι περιέχουν λεκτίνες σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά τα ρεβύθια και τα άσπρα φασόλια .

Ξηροί καρποί

Κάσιους και φυστίκια.

Όλα τα λιπαρά έλαια

Περισσότερο τα trans υδρογονωμένα έλαια, τα βούτυρα και τα διάφορα σπορέλαια, λιγότερο δε το ελαιόλαδο.

Tα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως : κονσέρβες, αλλαντικά και όσα περιέχουν συντηρητικές, αρωματικές και χρωστικές ουσίες ! Εκτός από τα συντηρητικά, πολλά από τα τρόφιμα αυτά περιέχουν και γλουτένη.

Τα ψημένα φαγητά στο τηγάνι με λάδι και στα κάρβουνα.

Τα καλύτερα είδη ψησίματος είναι ο ατμός και το βράσιμο. Το ψήσιμο στο φούρνο καλό είναι να μην γίνεται συχνά. Σε γενικές γραμμές όλα τα μαγειρεμένα φαγητά βλάπτουν.

Αλλα

— Μπαχαρικά

— Πάπρικα και όλα τα καυτερά

— Αλκοόλ

— Αυγά

— Άσπρο ρύζι

— Ζάχαρη

— Μέλι

— Καφές

— Αλάτι (λίγο επιτρέπεται)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εφαρμόστε το πρόγραμμα αυτό ανάλογα με την κατάστασή σας. Όταν είστε σε καλή κατάσταση, που σημαίνει ότι η νόσος σας είναι σε ύφεση, και η CRP είναι κάτω από 100, τότε μπορείτε να φάτε και λίγο τυρί, περισσότερες φορές ψάρι ή κοτόπουλο, κ.λ.π.

Όταν πάλι η νόσος βρίσκεται σε έξαρση και η CRP είναι υψηλή, τότε πρέπει να ακολουθήσετε το αυστηρό πρόγραμμα για μερικούς μήνες μέχρι να την ρίξετε.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Πρωινό γεύμα

— Τέσσερις ψιλοκομμένοι χουρμάδες με 3 κουταλιές της σούπας φαγόπυρο (αποξηραμένο φύτρο)

— Μισή κουταλιά κινόα και άλλη μισή λιναρόσπορο

— Λίγο κακάο για γεύση

Τα μουλιάζουμε σε νερό και είναι έτοιμο.

Μεσημεριανό

— Ωμή αλάδωτη σαλάτα της αρεσκείας σας, π.χ. μαρούλι με ρόκα και σκόρδο, λάχανο με καρότο και μηλόξυδο, κουνουπίδι, κ.ο.κ.

— Γλυκοπατάτες

— Ελιές

(Μία φορά την εβδομάδα προσθέτουμε λίγο ψάρι και λίγο τυρί )

ΝΗΣΤΕΙΑ ΝΕ ΝΕΡΟ

Η νηστεία μόνο με νερό για μερικές ημέρες ωφελεί πολύ τα αυτοάνοσα νοσήματα. Χρειάζεται όμως ρέγουλα. Δεν πρέπει να ζορίζουμε τον οργανισμό μας πάνω από τις δυνατότητές του. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια νηστεία π.χ. 3 ημερών και, μετά από μερικούς μήνες, να την αυξήσουμε σε 5 ημέρες, ύστερα επτά κ.ο.κ.

Με την νηστεία με νερό ο οργανισμός αποτοξινώνεται, απελευθερώνει κορτιζονούχες ουσίες και αυτοθεραπεύεται. Εάν συνδυασθεί με την σωστή διατροφή, έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

— Βότανα

— Αρπαγόφυτο (απαγορεύεται η λήψη του άν είστε έγκυος)

— Λευκή παιώνια (Peonia lactiflora)

— Αγριοτριανταφυλλιά (ή κυνόροδο)

— Κουρκουμάς

— Τζίντζερ

— Σελινόσποροι

— Φλοιός Ιτιάς

— Προβιοτικά

— MSM (μεθυλσουλφονυλμεθάνη)

— Γλυκοζαμίνη

— Χονδροϊτίνη

— Μουρουνέλαιο

ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ

Εκτός από την διατροφή και την πόση αρκετού νερού, οι άνθρωποι με αυτοάνοσα νοσήματα πρέπει απαραιτήτως να ξεκουράζονται και να κοιμούνται επαρκώς.

Πρέπει επίσης να μην αγχώνονται .

Πάρα πολύ σημαντική είναι και η ήπια άσκηση, διότι με την ανάπαυση η αρθρίτιδα χειροτερεύει . Το καθημερινό ελαφρύ περπάτημα είναι ανεκτίμητο.

Η συστηματική έκθεση στον ήλιο (εκτός αν έχετε λύκο ή κάποια άλλη δυσανεξία) για την δημιουργία της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι επιβεβλημένη.

Γράφει ένας ασθενής μου με ψωριασική αρθρίτιδα : Πάσχω εδώ και μερικούς μήνες από ψωριασική αρθρίτιδα, με όλες τις τυπικές εκδηλώσεις της νόσου : ψωριασικό εξάνθημα, αρθρίτιδα, δακτυλίτιδα και ενθεσίτιδα (φλεγμονή στο σημείο που καταφύονται οι τένοντες).

Ξεκίνησα χωρίς χρονοτριβές την αυστηρή αυτή δίαιτα και σε μερικές μόνο ημέρες, όχι μόνο σταμάτησε η κατηφορική πορεία της νόσου, αλλά άρχισα να νιώθω γενικά καλύτερα, ενώ σε ένα μήνα είχα ήδη σαφή βελτίωση, η οποία μεγάλωσε στους 2 μήνες και όλο μεγάλωνε !

Έκτοτε είμαι αρκετά καλά, εκτός από τις περιόδους που τρώω μαζεμένα κρέατα, τυριά, πάστες, γλουτένη κ.ο.κ. Ψωρίαση δεν έχω πουθενά ! Τα χέρια μου είναι σχεδόν λες και δεν έχω αρθρίτιδα ! Η CRP και η ΤΚΕ είναι μέσα στα όρια. Μόνο τα γόνατά μου είναι λίγο πρησμένα. Είναι τόσο λίγο που, όπως λένε οι γιατροί, δεν πρέπει να παρακεντηθεί το υγρό .

Γενικά, όσο παραμένω στη διατροφή, η φλεγμονή στις αρθρώσεις μου συνεχώς μειώνεται ! Όι ώμοι, οι καρποί, η μέση, η γνάθος μου και γενικώς ολόκληρο το σώμα μου συμπεριλαμβανομένης της δακτυλίτιδας και της ενθεσίτιδας, είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, ενώ περπατώ για ώρες χωρίς καθόλου πόνο !

Όταν δε, λόγω κάποιων ατασθαλιών (...) επιστρέψουν οι πόνοι, τότε ξέρω την λύση ! Γυρίζω πίσω στην διατροφή και σε μερικές μόνο ημέρες αρχίζει η βελτίωση !

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η διατροφή για τα αυτοάνοσα λειτουργεί σαν φάρμακο διότι :

Μειώνει την CRP (δείκτης φλεγμονής στον οργανισμό ) και την ΤΚΕ (δείκτης εξελικτικής πορείας της νόσου) .

Στην ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να εξαφανίσει εντελώς την ψωρίαση και ελαττώνει σε θεαματικό βαθμό την φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή και μετά από κάποιους μήνες (ίσως χρειαστούν 12 και πλέον) να αρχίσει η σταδιακή μείωση των φαρμάκων (υπό την επίβλεψη ιατρού) σε όσους την λαμβάνουν

Είναι πάρα πολύ υγιεινή και ωφελεί ούτως ή άλλως την υγεία μας, οπότε το μόνο που έχουμε είναι να κερδίσουμε !

Όσο παραμένουμε σ’ αυτήν το όφελός της συνεχώς αυξάνεται !



Να σημειωθεί πως, αν και σε γενικές γραμμές όλοι οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα έχουν αλλεργία (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) στις ίδιες τροφές, εν τούτοις κάποιο λαχανικό ή φρούτο, που δεν βλάπτει τον έναν, μπορεί να βλάπτει τον άλλο !

Είναι, θα λέγαμε, θέμα προσωπικό και γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ παρατηρητικοί, ούτως ώστε να εντοπίσουμε συν τω χρόνω και την τελευταία τροφή που μας προκαλεί έξαρση της νόσου ή έστω μικρή επιδείνωσή της, μερικές ώρες μετά την κατανάλωσή της ή την επομένη ημέρα.

bottom of page