top of page

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Οι βιταμίνες Β είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένες στο κρέας της γαλοπούλας, του τόνου και στο ήπαρ. Καλές διαιτητικές πηγές βιταμίνης Β είναι ακόμα τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι πατάτες, οι μπανάνες, οι φακές, οι καυτερές πιπεριές, τα φασόλια, η διατροφική μαγιά και η μαγιά της μπύρας και η μελάσα. Ακόμα, η βιταμίνη Β περιλαμβάνεται στα διαιτητικά συμπληρώματα και τα τονωτικά ποτά.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η βιταμίνη Β έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μέσω αναστολής της ADP-ριβοσυλίωσης από την APD-ριβοσυλ- πολυμεράση, η οποία προκαλεί καταστολή της έκφρασης της επαγόμενης από την IL-1 συνθάσης του νιτρικού οξειδίου από τα χονδροκύτταρα [Darlington LG and Stone TW, 2001, Calder PC, 2004].

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στα πειραματόζωα

Σε ποντικούς, η χορήγηση συμπληρωματικής βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης) μειώνει την συχνότητα της γονάρθρωσης [Wilhelmi G and Tanner K, 1988].

Δράσεις στην ανθρώπινη οστεοαρθρίτιδα

Σε μία προοπτική, παράλληλη μελέτη, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που πήραν μεγάλες δόσεις νιασιναμίδης (1.500-4.000 mg ημερησίως) είχαν αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και μείωση της ΤΚΕ και της βαρύτητας της αρθρίτιδας [Kaufman W, 1955].

Σε άλλη διπλή – τυφλή, διασταυρούμενη, τυχαιοποιημένη μελέτη διάρκειας 2 μηνών, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα των χεριών που πήραν 6.400 μg φολικού με/ή χωρίς 20 μg κοβαλαμίνης (βιταμίνη B12) καθημερινά δεν είχαν σημαντική βελτίωση της συλληπτικής ικανότητας των χεριών [Flynn MA et al, 1994].



Σε μία τυχαιοποιημένη, διπλή – τυφλή, πιλοτική μελέτη, διάρκειας 3 μηνών οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που θεραπεύθηκαν με 3 gr νιασιναμίδης (500 mg 6 φορές) ημερησίως είχαν βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και εμείωσαν την κατανάλωση των ΜΣΑΦ [Jonas WB et al, 1996].

Δράσεις στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Σε ασθενείς με ΡΑ, η βιταμίνη Β6, σε μεγάλες δόσεις (100 mg ημερησίως), καταστέλλει τις προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες (IL-6 και TNF-a) [Huang SC et al, 2010].

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :
Τα συμπληρώματα βιταμινών Β (Β3, Β9 και Β12) μπορεί να βελτιώσουν την κινητικότητα των αρθρώσεων και την δύναμη δραγμού σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα

Σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η βιταμίνη Β6 καταστέλλει τους δείκτες της φλεγμονής, αλλά δεν φαίνεται να βελτιώνει τις κλινικές εκδηλώσεις.

bottom of page