top of page

ANTLER (DEER) VELVET

ANTLER (DEER) VELVET

Οικογένεια : Araceae
Το antler velvet (κέρας ελαφιού) είναι ένα διαιτητικό συμπλήρωμα παρασκευαζόμενο από κέρατα ελαφιού ή άλκης.

Επιστημονική ονομασία

Antler velvet του είδους Cervus nippon T.

Cervus elaphus L (Wapiti)

Cervi parvum

Συνώνυμα

Cornu cervi parvum

Deer velvet

lu rong (hairy young horn)

Velvet antler

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειας των ελαφιών Cervidae έχουν κέρατα. Η χρήση των ελαφοκεράτων στη θεραπευτική χρονολογείται από την Δυναστεία των Χαν το 206 BC έως 220 AD.

Η πρώτη εξακριβωμένη ένδειξη του deer velvet ως φαρμάκου ανακαλύφθηκε σε ένα πάπυρο ηλικίας 2.000 ετών που βρέθηκε σε ένα τάφο στο Χουνάν της Κίνας. Ένα Κινέζικο ιατρικό κείμενο του 16ου αιώνα (Pen Ts'ao Kang Mu) μνημονεύει πολλά σκευάσματα ελαφοκεράτων, όπως χάπια, βάμματα και αλοιφές.

Στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, το velvet antler έχει χρησιμοποιηθεί πάνω από 2.000 χρόνια ως τονωτικό και θεωρείται ότι βελτιώνει την οστική υγεία και την γονιμότητα και «τρέφει» το αίμα.

Πάντως, στην καθημερινή πράξη, το velvet antler έχει πολλές άλλες θεραπευτικά αξιόλογες, δράσεις, όπως ανοσοδιεγερτικές, αντιγηραντικές, προστατευτικές, αναγεννητικές και ωφέλιμες δράσεις στο αίμα και την κυκλοφορία.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Αναζωογονητικές

Ανοσοδιεγερτικές

Αντιγηραντικές

αντιρρευματικές

Αντιφλεγμονώδεις

Αφροδισιακές

Ερυθροποιητικές (ιδιαίτερα αναιμία)

Μεταβολικές

Προστατευτικές και αναγεννητικές

Υποτασικές

Άλλες θεραπευτικές χρήσεις velvet antler

Αϋπνία

Αμνησία

Τοπικά τραύματα

Πόνος

Ακόμα, το velvet antler βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, την μυϊκή ισχύ και την πνευματική εγρήγορση (Fisher BD et al, 1998) και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, για την βελτίωση της αθλητικής ικανότητας και αντοχής και πιθανώς για την πρόληψη του καρκίνου, τόσο από την Ανατολική, όσο και από την Δυτική Ιατρική.

Στην παραδοσιακή Ανατολική Ιατρική το red deer antler έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας και της γυναικείας στειρότητας. Η δράση του στην σεξουαλική και αναπαραγωγική λειτουργία έχει κατατάξει το velvet antler στην κατηγορία των αφροδισιακών.

Στην Κινεζική Ιατρική, το deer velvet έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της σεξουαλικής ανικανότητας, των παθήσεων των νεφρών και του δέρματος και της αδυναμίας των γονάτων και ως τονωτικό σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή πλημμελή ανάπτυξη [Kamen B, 1998].

Στην Κορέα, το velvet antler θεωρείται πολύτιμο για την θεραπεία της αναιμίας, της στειρότητας και της ανικανότητας, την διέγερση του ανοσιακού συστήματος, την βελτίωση της κυκλοφορίας (στους καρδιοπαθείς), του μυϊκού τόνου και της λειτουργίας των αδένων, των πνευμόνων και των νεύρων [Gray CM et al, 1989; Κamen B, 1998).

Το Lu jung, ένα Ιαπωνικό σκεύασμα προερχόμενο από velvet antler, χρησιμοποιείται για την αναζωογόνηση του σώματος και προσφέρει επιπρόσθετη ενέργεια.

Το Rulondin, μία Ιαπωνική έκδοση του εκχυλίσματος Pantocrin, χρησιμοποιήθηκε σε ενέσιμη μορφή για την θεραπεία των ανδρικών σεξουαλικών νοσημάτων.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Το κέρας του ελαφιού περιέχει κολλαγόνο, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, λιπίδια, αμινοξέα και λιπαρά οξέα, ουρονικό οξύ, πρωτεογλυκάνες, γλυκοζαμινογλυκάνες, τέφρα, και άλλα.

Το κολλαγόνο και τα μέταλλα υπάρχουν σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη βάση, ενώ η κορυφή του κέρατος είναι πλούσια σε χονδροϊτίνη όπου περιέχεται σε ποσότητες 6πλάσιες από το μέσον και βασικό τμήμα.

Το deer velvet περιέχει χονδροϊτίνη και άλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, ενώ το antler velvet, μερικά υδατοδιαλυτά συστατικά, προσταγλανδίνες A, E και F (κυρίως PGF1-α και PGF2-α) και το antler velvet και το antler, ορισμένα λιπίδια [Ivankina N et al, 1993; Huang KC, 1999].

Ακόμα, το C nippon velvet antler περιέχει επιδερμικό αυξητικό παράγοντα, και το Cervi parvum horn, λεκιθίνη, χολίνη και ουρακίλη [Kong YC et al, 1987; Hashimoto A et al, 1997].

Τα τριχωτά νεαρά κέρατα του C. nippon περιέχουν αμινοξέα, λιπαρά οξέα, σάκχαρα, βιταμίνη Α, φυλετικές ορμόνες, οιστρόνη και οιστραδιόλη, σφιγγομυελίνη, γαγγλιοσίδη και προσταγλανδίνες [Kim YE et al, 1977].

Το antler velvet και το antler περιέχουν παρόμοια αμινοξέα (γλυκίνη, προλίνη και γλουταμικό οξύ), ιχνοστοιχεία και πολυσακκχαρίδες [Yamasaki K et al, 1994].

Το elk velvet antler περιέχει σημαντικά ποσά προδρόμων μορφών αυξητικής ορμόνης και προσταγλανδίνες (Fisher BD et al, 1998).

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ανάπτυξη και αποκατάσταση των κυττάρων

Η αναγέννηση των ελαφοκεράτων δεν περιλαμβάνει μόνο τα οστά, αλλά και τα νεύρα, τα οποία μπορεί να αναπτυχθούν έως 1 εκατοστό ημερησίως [Adams JL, 1979; Gray C et al, 1992; Garcia RL et al, 1997].

Οι ινσουλινοειδείς αυξητικοί παράγοντες IGF-1 και IGF-2 παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ελαφοκεράτων [Fulder S, 1980b; Elliott JL et al, 1992; Elliott JL et al, 1993].

Στην διάρκεια της ανάπτυξης των κεράτων, το αίμα των ελαφιών περιέχει ινσουλινοειδείς αυξητικούς παράγοντες και τους υποδοχείς τους. Οι αυξητικοί αυτοί παράγοντες αυξάνουν την κυτταρική διαίρεση, ένδειξη ότι μπορεί να παίζουν ρόλο στην αναγέννηση των κυττάρων και την διαδικασία της αποκατάστασης στον άνθρωπο.

Δράσεις antler velvet στην ανάπτυξη/αποκατάσταση των κυττάρων

Το antler velvet επιταχύνει τις φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης και περιορίζει την ηπατική βλάβη και προάγει την σύνθεση των πρωτεϊνών και του RNA, σε ποντικούς και αρουραίους [Wang BX et al, 1990; Ha H et al, 1990]

Η προθεραπεία με antler velvet μειώνει την αποδόμηση των κυττάρων και βελτιώνει τον χρόνο αποκατάστασης μετά από υπερβολική θερμοκρασία και ηλεκτρικό shock, σε αρουραίους [Wang BX et al, 1988].

Το antler velvet διεγείρει την ανάπτυξη των ιστών και κυττάρων, όπως τα δικτυοενδοθηλιακά κύτταρα και τα λευκά αιμοσφαίρια, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό και την συνολική υγεία, γι΄αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση των επιδόσεων στον άνθρωπο [Kim YE et al, 1977]. Παρόμοιες δράσεις έχει το Pantocrin σε πειραματόζωα και αθλητές [Wang BX et al, 1990; Goss RJ, 1995; Suttie J et al, 1996].

Το Pantocrin βελτιώνει το σύνδρομο αυχενικού τραυματισμού σε αρουραίους και κουνέλια, αυξάνοντας την γλυκόλυση στους νευρικούς ιστούς [Takikawa K et al, 1972; Sadighi M et al, 1994].

Σεξουαλικές - αντι-γηραντικές δράσεις

Βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις

Εχει σημαντικές δράσεις στις βιοχημικές παραμέτρους σε ποντικούς με επιταχυνόμενο γήρας (Wang BX et al, 1988).

Ανοσοδιεγερτικές δράσεις

Εχει σημαντικές ανοσοδιεγερτικές δράσεις [Suttie JM and Haines C, 1996; Sim JS et al, 1999] και αυξάνει τα μονοκύτταρα, σε αρουραίους [Goss RJ, 1995; Church JS, 1999].

Σε ποντικούς, η ενδοπεριτοναϊκή ένεση Pantocrin (0.5-2 mg/ kg) αυξάνει την φαγοκυττάρωση και τα επίπεδα των ανοσοσφαιρινών [Wang B, 1996].

Αντικαρκινικές – ανοσοδιεγερτικές δράσεις

Μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων [Yudin A et al, 1974]

Καθυστερεί την ανάπτυξη των όγκων και έχει αντι-ογκωτική δράση στον βάκιλλο P-92, σε ποντικούς [Suttie JM et al, 1994].

Αυξάνει την διάρκεια της επιβίωσης κατά 25-40% σε ποντικούς με όγκους [Church JS, 1999].

Αντι-shock δράσεις

Προλαβαίνει/μειώνει το shock και τις απαντήσεις στο stress. Αρουραίοι που έλαβαν antler velvet πριν από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες και σε ηλεκτρικό shock αποκαταστάθηκαν ταχύτερα από εκείνους που δεν έλαβαν antler velvet (Kang WS, 1970).

Προλαβαίνει την υπερτροφία των επινεφριδίων και την υποστροφή του θύμου αδένα μετά από διέγερση από stress σε πειραματόζωα (Yudin AM and Dubryakov C, 1974).

Δράσεις στο αιμοποιητικό και κυκλοφοριακό

Διεγείρει την σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε πειραματόζωα με αναιμία

Αυξάνει τα επίπεδα των ουδετεροφίλων σε ποντικούς, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να αντέχουν σε κακώσεις και νοσήματα [Yudin A et al, 1974]

Αυξάνει τους ινοβλάστες [Kim KW and Park SW, 1982]

Μυοτροπικές και νευροτροπικές δράσεις

Σε ποντικούς, το Pantocrin αυξάνει την εργασιακή ικανότητα (Brek- hman et al, 1969).

Σε μία Ρωσική μελέτη, οι αθλητές πού πήραν παντοκρίνη είχαν δυναμική ικανότητα εργασίας σε ένα ποδήλατο άσκησης σε 74 kg /m και αυτοί που πήραν Rantocrin, σε 103 kg/m, συγκριτικά με τους μάρτυρες που είχαν δυναμική ικανότητα εργασίας σε 15 kg/m (Yudin AM and Dubryakov YL, 1974).

Υποστηρίζεται ότι η βελτίωση των επιδόσεων που προκαλεί το velvet antler οφείλεται στην ικανότητά του να βελτιώνει την μυική αποκατάσταση μετά από προσπάθεια και στην προσαρμοστική του ικανότητα η οποία βοηθάει το σώμα να αναλάβει μετά από φυσικές, εξωτερικές ή βιοχημικές επιδράσεις (Fulder S, 1980).

Ακόμα, το Pantocrin επιτρέπει στους αρουραίους και τα κουνέλια να αναλάβουν ταχύτερα από το σύνδρομο αυχενικού τραυματισμού. Η δράση αυτή θεωρείται ότι οφείλεται σε αύξηση της γλυκόλυσης, η οποία είναι απαραίτητη για την διατήρηση της υγείας του νευρικού ιστού. Παρόμοια, οι άνθρωποι που παίρνουν Pantocrin έχουν ταχύτερη επούλωση των αυχενικών κακώσεων (Church JS, 1999).

Πάντως, σε μία άλλη μελέτη, η χορήγηση elk velvet antler σε Καναδέζους αστυνομικούς δεν έδειξε σημαντική αύξηση της αντοχής και των επιδόσεων, αλλά σημαντική αύξηση της τεστοστερόνης στο πλάσμα (Fisher BD et al. 1998). Το elk velvet antler μπορεί να συνδέεται με την SHBG (sex hormone binding globulin), ή παρεμποδίζει την απελευθέρωση της τεστοστερόνης από τους νεφρούς, αυξάνοντας την ημίσεια ζωή της (Fisher BD et al. 1998).

Αντιρρευματικές δράσεις

Οστεοαρθρίτιδα

Το antler velvet, ως πηγή θειικής χονδροϊτίνης και θειικής γλυκοζαμίνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας (Sim JS and Sunwoo HH, 1999).

Ένα προϊόν antler πλούσιο σε γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGRA) που υπάρχει στο εμπόριο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της αρθρίτιδας (Sim JS and Sunwoo HH, 1999).

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Allen M et al, 2002

Είδος μελέτης : Σαράντα ασθενείς με ΡΑ πήραν placebo ή κάψουλες EVA σε δόση 430 mg, 860 mg ή 1.290 mg ημερησίως [Allen M et al, 2002].

Αποτέλεσμα : Τόσο οι ασθενείς που πήραν πλασέμπο, όσο και αυτοί που πήραν κάψουλες EVA (σε όλες τις δόσεις) είχαν παρόμοια βελτίωση όσον αφορά τον πόνο, την λειτουργικότητα και την σφαιρική εκτίμηση της κατάστασης των ασθενών.

Allen M et al, 2008

Είδος μελέτης : 168 ασθενείς με ΡΑ πήραν placebo ή 1 γρ. EVA ηρησίως επί 6 μήνες.

Αποτέλεσμα : Οι ασθενείς και των 2 ομάδων δεν είχαν σημαντικές διαφορές, όσον αφορά στην ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση της δραστηριότητας της νόσου ή την βελτίωση της συνολικής κατάστασης της υγείας [Allen M et al, 2008].

Ανασκοπήσεις – μετα-αναλύσεις

Μία συστηματική ανασκόπηση 7 τυχαιοποιημένων μελετών ασχολήθηκε με την αποτελεσματικότητα του velvet antler σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα, στη σεξουαλική λειτουργία και τις αθλητικές επιδόσεις. Δύο από τις μελέτες αυτές ανέφεραν κάποιες θετικές δράσεις των συμπληρωμάτων του velvet antler, αν και δεν ήταν πειστικές, ενώ οι υπόλοιπες διεπίστωσαν ότι το velvet antler δεν έχει αποτέλεσμα [Gilbey A and Perezgonzales JD, 2012].

Υποτασικές δράσεις

Σε μίαν Ιαπωνική μελέτη, 8/10 ασθενείς που έπαιρναν παντοκρίνη είχαν σημαντική, αλλά παροδική, μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σε μία άλλη μελέτη η ενδοφλέβια χορήγηση αλκοολικού εκχυλίσματος Σιβηρικού deer antler χαμήλωσε την αρτηριακή πίεση κατά μέσον όρο 20-23 mmHg, επί 126 sec σε αρουραίους και 123 sec, σε κουνέλια (Fisher BD et al, 1998).

Παρόμοια, το Pantocrin, χορηγούμενο ενδοφλέβια σε γάτες αναισθητοποιημένες με νατριούχο πεντοβαρβιτάλη, προκάλεσε άμεση πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία επέστρεψε σε φυσιολογικά όρια μετά από 2 min.

Σε αναισθητοποιημένους σκύλους, η ενδοφλέβια ένεση παντοκρίνης εμείωσε την αρτηριακή πίεση σε βαθμό παρόμοιο με την ακετυλχολίνη (Fisher BD et al, 1998).

Στον άνθρωπο, η παντοκρίνη, σε δόσεις 0.5-1 mg/kg, προκαλεί αμελητέα, ενώ σε δόσεις 0.15 g/kg, ήπια πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι υποτασικές δράσεις της παντοκρίνης οφείλονται πιθανώς στις ενώσεις της χολίνης (Church JS, 1999).

Αντι-ελκωτικές δράσεις

Το velvet antler έχει αντιελκωτικές δράσεις, οφειλόμενες πιθανώς στις εμπεριεχόμενες πολυσακκχαρίδες [Wang BX et al, 1985].

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ANTLER VELVET

Προστατεύει το ήπαρ από την τοξικότητα του τετραχλωριούχου άνθρακα σε αρουραίους και, προστιθέμενο στο διαιτολόγιό τους, χαμηλώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης (Church JS, 1999).

Αποκαθιστά την ηπατική βλάβη την προκαλούμενη από χλωροφόρμιο, σε ποντικούς (Wang BX et al, 1990).

Διεγείρει και βελτιώνει την επούλωση των τραυμάτων (Kim YE et al, 1977; Goss RJ, 1995; Church JS, 1999]

Αυξάνει την ερυθροποίηση και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων σε αρουραίους και κουνέλια με αναιμία (Church JS, 1999).

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της υπερπλασίας των μαστών (Suttie JM and Haines S, 1996).

Αυξάνει ελαφρώς τον ρυθμό της ανάπτυξης και το βάρος των όρχεων και μειώνει το βάρος του θυρεοειδούς, στα κοτόπουλα (Church JS, 1999).

Το Rantarin (ένα σκεύασμα deer velvet), χορηγούμενο πριν από γαστρεντερικές χειρουργικές επεμβάσεις, βοηθά στην μετεγχειρητική αποκατάσταση (Kim YE and Lim DK, 1977).

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Σε ποντικούς, το υδατικό εκχύλισμα antler velvet έχει αντιναρκωτικές δράσεις στην μορφίνη [Kim HS et al, 1999].

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Δεν έχουν αναφερθεί. Το antler velvet θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές για χρήση από τον άνθρωπο.

ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ

Σε αρουραίους, οι μελέτες τοξικότητας με σκόνη deer antler, σε δόση 2 g/kg, δεν έχουν δείξει αυξημένη θνητότητα ή ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε μία μελέτη διάρκειας 90 ημερών, το antler velvet, σε δόση 1 g/kg ημερησίως, εκτός από μια μικρή μεταβολή του βάρους του ήπατος, δεν συνοδεύθηκε από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες [Allen M et al, 2002].

ΔΟΣΕΙΣ

Σε μία μελέτη, το deer velvet χρησιμοποιήθηκε σε δόσεις 2-6 κάψουλες περιέχουσες 215 mg deer velvet ημερησίως [Rolf H and En- derle A, 1999].

Το Pantocrin είναι ένα αλκοολικό εκχύλισμα antler velvet. Κυκλοφορεί σε φιαλίδια 1 ή 2 ml και σε δισκία 1%. Ένα δισκίο 0.15 g ισοδυναμεί με 20 σταγόνες Pantocrin. Το Pantocrin χρησιμοποιείται σε δόσεις 25-40 σταγόνες, 1-2 δισκία 2 φορές ημερησίως, 1 1/2 ώρα πριν από τα γεύματα.

Η θεραπεία με antler velvet διαρκεί 2-3 εβδομάδες, αλλά συνήθως γίνονται 3 συνεδρίες με διαλείμματα 7-10 ημερών μεταξύ των συνεδριών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Antler velvet είναι ένα διαιτητικό συμπλήρωμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πλούσιο σε γλυκοζαμίνη και άλλα δομικά συστατικά του χόνδρου

Είναι ατοξικό, εξαιρετικά ασφαλές, αλλά δεν έχει μελετηθεί με πολλές κλινικές μελέτες και σε μεγάλο αριθμό ασθενών με ρευματικά νοσήματα. Οι μελέτες που έχουν γίνει είναι περιορισμένες και δεν έχουν δείξει το antler velvet να έχει αποτέλεσμα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πάντως, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε γλυκοζαμίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

bottom of page